menu

Natuurlijk Bekappen

Wat is dat nou? 

In het wild slijten de hoeven d.m.v. beweging en contact met de verschillende ondergronden. Gedomesticeerde paarden krijgen (bijna altijd) minder beweging en andere ondergronden dan wilde paarden. Daardoor slijten de hoeven ook minder. Een natuurlijk bekapper vangt dit op.

Daarnaast kunnen eventuele ziektes en aandoeningen in de hoef worden behandelt zoals onder anderen: rotstraal, hoefbevangenheid en abcessen.

Foto gemaakt door Rachelle Rogers

Mensen en paarden werken al samen sinds mensenheugenis. Als rijdier, hulp in de landbouw of als symbool van status. Tegenwoordig wordt het ook therapeutisch ingezet of als hobby.

Kortom mensen en paarden hebben een bijzondere band die al eeuwen teruggaat.

Tegenwoordig wordt er ook steeds meer aandacht besteed aan wat goed is voor het paard. Denk daarbij aan voeding, omgeving, dierenartsen, tandartsen, osteopaten ecetera. Ook hoefverzorging is een cruciaal onderdeel.

Hoeven zijn een basis van een paard. Ze zorgen voor schokdemping, grip, evenwicht en stabiliteit. Daarnaast zijn ze heel belangrijk voor de bloedsomloop in met name de benen.

Mensen hebben d.m.v. bloedkleppen een vrij constante bloedsomloop. Bij paarden is dit anders. De bloedsomloop bij paarden komt pas echt op gang wanneer ze bewegen. Het is daarom van belang dat een paard voldoende beweging krijgt.

Als je kijkt naar hoe groot de rol van de hoef is bij een paard, is het verrassend hoe weinig aandacht er wordt besteed aan de juiste hoefzorg. Veel problemen bij paarden zijn het gevolg van slecht of achterstallig bekapte hoeven. Die problemen kunnen dus ook worden verholpen d.m.v. de juiste hoefzorg.

© Ahoofs 2025

wilfried nauta webdesign